Συνεργείο μηχανικών μερών, ηλεκτρικών μερών, φανοποιείας, βαφής, μοτοσυκλετών, βουλκανιζατέρ, ηλεκτροκίνησης, υγραεριοκίνησης.Άδεια λειτουργίας νέου συνεργείου οχημάτων

Η εμπλοκή του Μηχανικού ξεκινά με την ανεύρεση από εσάς, ενός χώρου που εσείς θεωρείτε κατάλληλο για την λειτουργία του συνεργείου σας.

Πολλές φορές οι πελάτες μας ζητούν την βοήθειά μας στην εξεύρεση χώρου, όμως η περιοχή, ο χώρος και το κτίριο που θα λειτουργήσει ένα συνεργείο αποτελεί πρωτίστως επιχειρηματική επιλογή και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να ελεγχθεί η δυνατότητα έκδοσης Άδειας Λειτουργίας.
Πως ξεκινώ για την επιλογή του σωστού χώρουΑφού λοιπόν βρούμε κάποιον χώρο ο οποίος ανταποκρίνεται στο επιχειρηματικό μας σχέδιο και αφού συμφωνήσουμε στο κόστος μίσθωσης ή αγοράς, τότε υπάρχουν κάποιες βασικές προυποθέσεις που μπορούμε να ελέγξουμε πριν κληθεί ο Μηχανικός.


ΕΜΒΑΔΟ ΧΏΡΟΥ

Όλα τα συνεργεία πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο καθαρό εμβαδό ανάλογα με την ειδικότητά τους. Καθαρό εμβαδό εννοούμε πως δεν περιλαμβάνει τοίχους, σκάλες κ.τ.λ., ενώ συνήθως το εμβαδό των χώρων όπως αναφέρονται στις αγγελίες, συμβόλαια, άδειες οικοδομής, περιλαμβάνει και τα ανωτέρω στοιχεία.

Ο ελάχιστος χώρος εργασίας για ένα συνεργείο, αναλόγως της ειδικότητας του είναι:

60τ.μ. για Συνεργεία Μηχανικών Μερών, Φανοποιεία, Βαφεία

50τ.μ. για Συνεργεία Αερίων Καυσίμων

40τ.μ. για Συνεργεία Ηλεκτρικών Μερών, Μοτοσυκλετών, Βουλκανιζατέρ, Αναρτήσεων, Εξατμίσεων, Φρένων

Στο εμβαδό του χώρου εργασίας πρέπει να προσθέσουμε και τους βοηθητικούς χώρους του συνεργείου, δηλαδή αποθήκη (ανταλλακτικών παλαιών & νέων, αποβλήτων κ.τ.λ.) και W.C., το οποίο είναι το ίδιο για όλες τις ειδικότητες και τουλάχιστον 10τ.μ.

Έτσι προκύπτει, για παράδειγμα ενός συνεργείου επισκευής μηχανικών μερών, πως το ελάχιστο εμβαδό, με μια καλή διαρρύθμιση των χώρων, είναι: 60+10=70τ.μ. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και τους τοίχους (5-8 τ.μ.), γίνεται αμέσως φανερό πως για ένα συνεργείο μηχανικών μερών, αναζητούμε ένα χώρο τουλάχιστον 80 - 85τ.μ.


ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ

Όταν χτίζεται ένα κτίριο, απεικονίζουμε στην άδεια οικοδομής την χρήση των χώρων (κατοικία, κατάστημα, βιομηχανία, γραφεία κτλ), καθώς και το αν είναι κύριοι ή βοηθητικοί, δηλαδή αν η επιφάνειά τους έχει προσμετρήσει στον συνολικό συντελεστή δόμησης του κτιρίου. Όπως είπαμε και παραπάνω, ειδικά ο χώρος εργασίας θα πρέπει να είναι κύριας χρήσης, δηλαδή να έχει μετρήσει στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου, γεγονός που αποκλείει την πλειοψηφία των υπογείων & παταριών, καθώς αυτά συνήθως έχουν βοηθητική χρήση. Οι βοηθητικοί χώροι του συνεργείου (W.C. & αποθήκη) προφανώς και μπορούν να είναι σε υπόγειο ή πατάρι.

Επίσης θα πρέπει η χρήση να είναι κατάστημα ή βιομηχανική και όχι κατοικία, γραφεία κτλ, αλλιώς θα απαιτηθεί αλλαγή χρήσης.